Katalog January 2015

Selamat Tahun Baru!!
Akemashite Omedetto~!!
\(^o^)/
#tupperwaremalaysia katalog tupperware malaysia januari 2015
#tupperwaremurah tupperware jimat harga ahli lebih murah

Kisah Disebalik Banjir

Malaysia kini dalam suasana bersedih. Banyak negeri yang terlibat dengan banjir. Harta benda musnah. Rumah ada yang hanyut. Ada juga yang kehilangan ahli keluarga.
Tapi disebalik musibah, masih ramai yang melihat segala yang terjadi dari sudut positif.
Saya  ingin kongsikan nukilan Muhammad Rusydi untuk tatapan anda hari ini. Semoga ia memberi sedikit keceriaan untuk anda.
———————————————————————
Rumah kami terkepung dengan air banjir.
Menyesal pula balik bercuti di kampung hujung minggu. Sekarang, dah tak boleh keluar dari sini. Nasib baiklah rumah ni di kawasan tinggi sikit. Tapi, kawasan yang lain yang tenggelam. Jalan utama dah tutup.
Jawabnya, berkampung dalam rumah sehinggalah air banjir surut. Adik-beradik lain ada di rumah sama. Balik sebab nak kemas-kemas bilik masing-masing. Takut barang-barang kesayangan dibawa air.
Yang peliknya, abah nampak happy. Aku pun pelik. Adik-beradik lain pun pelik. Dahlah streamyx pun dah terputus, tiang dah tumbang. Internet fon bukan main siput lagi. Bosan kot duk rumah ni. Nak-nak, seminggu nak hidup dalam banjir. Nak tengok tv, tak ada cerita best. Nak layan movie di laptop, bosan ulang tayang benda sama. Nak turun dari rumah main air banjir, nanti demam pula tak pasal-pasal. Last-last, duduk sajalah dalam bilik. Tidur.

POLL: Makanan Hantar


[SURVEY] produk makanan bagaimana yang anda mahu utk delivery? berapa budget anda?
Western tak kisah harga
Makanan Tempatan(nasi, mee, dsb)
Tak kisah asalkan murah (RM3~10 sekepala)
Makanan ringan(burger, kuih2)
Lain2 (nyatakan diruang komen)
Poll Maker


http://jomtapauweh.sharethisstory.net/my-819366-6350
 2014 akan datang ke penghujungnya dan selepas setahun bekerja keras kadang-kadang semua yang kita perlukan ialah sedikit kedamaian, sunyi dan ketenangan walaupun ia hanya untuk hujung minggu.

Jika anda mempunyai hujung minggu untuk berehat dan dilepaskan, di mana akan menjadi Weekend Getaway ideal anda? >>jawapan anda?<<

10 Perkara Paling Viral di Malaysia sepanjang 2014

Senarai ini tidak mengikut turutan. Tetapi menjadi fenomena dan perbualan dan troll dikalangan rakyat Malaysia sepanjang tahun 2014.
1. Kehilangan MH370
2. MH17 ditembak jatuh
3. Pemandu CDM25 marah dan ambil steering lock.
4. Kenyataan media pengarah JPJ berkenaan punca kemalangan.
5. Banjir besar dalam semenanjung.
6. TS Khalid Ibrahim dikeluarkan 24jam dari PKR
7. Kontroversi "I want to touch a dog"
8. Kontroversi status halal Cadbury
9. Fenomena jeruk pelam asam boi.
10. Video berahi Ustaz Azhar Idrus

Adakah anda setuju dengan senarai ini? Sila komen.


Resepi Tamagoyaki

Konnichiwa!!

Hari ni saya nak share resepi Tamagoyaki. Secara bahasanya tamagoyaki bermaksud telur(tamago) yaki(kicap). Dan ia biasanya manis.
Jadi, bahannya tentulah ada telur, gula dan kicap. Biasanya orang Jepun makan tamagoyaki dengan kicap soya yang tak berapa pekat atau dengan mayonis dan dijadikan menu dalam bento.

Untuk masak tamagoyaki ni ada kemahirannya. Kena flip atau gulung betul2 masa memasak. Baru jadi! Sebab biasanya ia dimasak guna kuali khas.

Bahan2:
3 biji telur
2 sudu gula
1 sudu teh mirin/cuka
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh kicap
sedikit minyak untuk memasak

cara2:
1. Campur semua bahan dan kacau sampai sebati.
2. Panaskan kuali/pan dan sapu sedikit minyak. Biasanya guna kertas je sapu minyak. Asalkan telur x melekat.
3. tuangkan adunan sikit2. Mula2 buat satu lapisan nipis, bila tepinya dah mula masak, lipat 2 atau 3 ke tepi. Tuang adunan lagi sebelah, pada kawasan yg dah kosong tadi dan bila tepinya dah masak sikit, lipat yg kita dah lipat tadi naik atas bahagian yg baru masak tadi. ulang proses sampai selesai adunan dan nampak tebal.
4. Bila dah siap goreng, tunggu sekejap dan potong kepada beberapa bahagian. Done!

Selamat mencuba!
Yoshi-san

Jangan Leka!


Selamat bercuti kawan-kawan.
Merry Christmas, Selamat Hari Natal dan damai sejahtera semuanya. 

Balik kampung ke?

Tahun baru bakal nak tiba.
Just nak pesan... jangan lah kita leka.

Tahun depan tahun mencabar.
Ramai orang sebut2 tahun ekonomi goyang.

Elok juga kalau kita dah mula fikir2 cara nak tambah gaji, tambah duit dan tambah kaya.

Kesian kan?

Kita belanja puluhan ribu belajar di universiti utk jadi kuli.

Tapi ramai tak sanggup nak belanja ratusan untuk jadi jutawan.

Jika anda nak sahut cabaran, sambil orang lain semua bercuti, saya akan buka tawaran istimewa kepada anda jika anda tak leka.

Katalog Tuppeware Januari 2015
akan keluar tak lama lagi.

Nantikan entri baru dari saya!

Selamat bercuti!

Ikhlas,
Yoshi-san
CEO & Founder
jomtapauweh.com

5 Cara Berkesan Untuk Merekrut Dalam Bisnes MLM

Atas nama Tuhan semesta alam yang maha pengasih dan penyayang.
Assalamualaikum dan damai sejahtera.

Konnichiwa~

Sudah hampir seminggu, hujan turun tidak henti di Malaysia. Dan sekali lagi, tradisi tragedi alam di pantai timur semenanjung berlaku. Banjir kali ini teruk melanda sekitar negeri Terengganu dan Kelantan. Moga pengalaman terus mengajar dan kita doakan supaya mereka terselamat.

Pada tahun lalu, saya antara yang merasai musibah ini. Awalnya cuma nak bantu rakan dari rumahnya ditenggelami air, tetapi bila kawasan bandar banjir, saya pula yang terputus hubungan untuk pulang ke rumah. Namun nasib saya tidaklah seteruk orang lain yang rumahnya ditenggelami air. Syukur, puji tuhan. Pengalaman ini cukup bermakna kerana saya melihat bagaimana musibah seperti ini bukan saja melibatkan kerosakan harta dan meragut nyawa, tetapi ia juga mengganggu perjalanan perniagaan dan sumber rezeki.
Antara orang yang saya kenal, yang juga seorang alumni Dr.Azizan Osman, pemilik sebuah bakeri, Pn.Amaruszati terkena tempiasnya pada tahun yang sama(2013). Kedai dan alat memasak rosak sehingga mengakibatkan kerugian ribuan ringgit. Mujurlah semangat kental beliau mengekalkan beliau dalam dunia perniagaan.

Itulah cabaran bisnes komersil. Pendapatan putus bila tidak dapat berniaga. Berbeza kes dengan saya.
Dalam bisnes multi-level atau lebih popular dengan singkatan MLM, pendapatan diraih bukan dari sekadar dari untung runcit, tetapi juga dari tajaan. Konsep tajaan ini hampir sama dengan konsep royalti. Contoh paling mudah ialah Petronas dan 7Eleven. Kalau satu kedai terpaksa tutup, pemilik syarikat masih tak putus pendapatan kerana cawangan lain masih buka dan berniaga. Itulah kelebihannya!
Kebanyakan bisnes MLM boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Tupperware di Malaysia misalnya, hanya dengan RM70 sahaja! Namun, memang biasa bila orang jemput masuk MLM, atau mana-mana bisnes pun lazimnya orang beri jawapan "Saya tak reti meniaga...", "Saya tak pandai cari orang...", "Nanti, saya fikir dulu..."

ITU BIASA!!

Saya dah cukup lali dengan alasan yang begitu. NAMUN jangan pula anda putus asa. Anda juga perlu bagi ruang dan masa kepada mereka. Ada 5 tips yang saya praktiskan sepanjang pengalaman saya ini.

Resepi: Kerabu Mangga

Aiiissshh!!

Tak leh jadi ni... lama tak pekena. Skali dapat, kena pula yang sedap... pergh!!! tak boeh lupa. Cukup pedasnya, masam, manis dan masinnya. Balik rumah terus cari resepi... :)

Ada pelbagai cara untuk menyediakan kerabu mangga. Janji rasanya ada pedas, masam dan manis.
Saya suka kalau perah limau nipis sedikit.

FreezerMate: FRESHNESS YOU CAN TASTE

Konnichiwa,
Damai sejahtera kalian semuanya.

"FRESHNESS YOU CAN TASTE"
Itulah cogan kata bagi salah satu produk keluaran Tupperware Brands ini.
Membahagi dan menyimpan dimasak atau makanan segar secara higienis(bebas dan selamat dari kebarangkalin jangkitan kuman) untuk memastikan ia segar lebih lama. Direka khas untuk mengekalkan kesegaran makanan beku, Freezemate © ialah bekas simpan yang dibuat dari bahan yang dapat menahan suhu serendah -4 ° F / -20 ° C. Terdapat dalam pelbagai saiz untuk menyesuaikan keperluan peti ais anda.
FreezerMate Starter Set FreezerMate Medium Set FreezerMate Essential Set
My First FreezerMate Set 1110 9243 FreezerMate Medium II (2) 1.5L 1109 1542 FreezerMate Essential Set 1106 8041
Comprises:
FreezerMate Small I (1) 250ml
FreezerMate Small II (1) 650ml
FreezerMate Small III (1) 1.0L
FreezerMate Junior II (2) 290ml



Comprises:
FreezerMate Small II (2) 650ml
FreezerMate Medium I (1) 550ml
FreezerMate Medium II (2) 1.5L
FreezerMate Medium III (1) 2.3L
FreezerMate Large II (1) 3.1L






FreezerMate Starter Set


FreezerMate Small II(4) 650ml 1110 8378


Kalaulah Aku Tahu!

 Assalamualaikum dan damai sejahtera~

Pernah tak anda alami sindrom "Kalau aku tahu?" 

Yalah, contohnya kita buat sesuatu tetapi berlaku kesilapan atau gagal then selepas setahun baru kita dapat informasi atau ilmu tentang kesilapan kita tersebut lalu kita pun cakap "Kalau aku tahu....".

Tapi, bila sesuatu telah berlaku, maka ia dinamakan takdir atau Qada' & QadarNya. Kita tidak boleh menyesal atau menyalahkan sesiapa sebenarnya tetapi saya percaya, kita boleh belajar dan ambil pengajaran tentang punca sebenar kenapa ianya berlaku bukan?

Saya dapati sepanjang perjalanan hidup saya serta proses saya membina kehidupan, kewangan dan perniagaan saya, saya selalu "terjebak" di dalam keadaan "Kalau aku tahu!" ini. Dan ianya berlaku terutamanya apabila saya membuat sesuatu perkara atau keputusan dengan tiada persediaan ilmu. 

Will meninggalkan IM5?

Hmm... Dalam 2014, tiga perkara tak best berlaku kat band fav saya ni.

1. Dalton tinggalkn group pada Mac 2014 untuk kembali ke kumpulan asal beliau, tetapi digantikan dengan David pada May 2014.
2. Selepas tour Stage It, David pula mengundurkan diri pada 13 Nov 2014.
3. Pada 16hb Dis baru-baru ini pula, Will telah mengumumkan untuk mengejar kerjaya solo kerana tawaran yang terlalu bagus untuk dia tolak.
Kini IM5 tinggal 3 orang sahaja. Gabe, Cole dan Dana. Tetapi mereka mengumumkan bakal adanya rombakan dan pembaharuan bermula 2015. Agaknya apa ya?

baca artikel lain;
Kenape pula ade zombi di kolej PJ ni?!
Don’t you just hate it when your ‘kakak’ visits you at the worst times?

Got a picture of your family that you absolutely love?
For anyone who grew up eating Maggi mee. You deserve to know this. 

Daftar Ahli Tupperware Online

Hai, ada peminat tupperware kat sini? Berbaloi jika anda seorang peminat Tupperware sebab kualitinya yang tip top dan tahan lasak kan? Bertahun-tahun pakai pun tak rosak. Sesuai sangat dengan peribahasa, alah membeli menang memakai.

Tupperware -lifetime warranty
Kalau masih mencari set water filter, promo terbaik dalam tupperware hanya RM2100(harga asal rm2950) dapat percuma lagi barangan tupperware bernilai rm400++ dan percuma keahlian..semua bernilai rm3000++


Tidak perlu ke Stokis ! Jimat Masa ! Tenaga ! dan perjalanan anda..
Daftar Sekarang dan klik link ni http://jomtapauweh.blogspot.com/p/daftar.html

Ramai yang tanya saya camne nak daftar ahli? Apa yang dapat bila jadi ahli? Okay, Caranya mudah saja, sediakan; #1 Salinan kad pengenalan (sebagai pengesahan) #2 Isikan butiran asas (nama penuh, no.KP, alamat surat-menyurat) #3 Yuran Keahlian RM70 Ini kelebihan jadi AHLI: - Diskaun dan untung runcit sehingga 25% - Bonus team sales 3%~5% - Peluang percutian percuma - Dapat hadir ke acara-acara yang dikelola oleh syarikat. Luar dan dalam negara. Kelebihan bersama Team Power: - online coaching - online marketing training - support system dari team. - recognition setiap bulan. Apa yang dapat bila bayar RM70? Set kitbag, tupperware FREE dan HADIAH istimewa dari saya Isikan borang ini selengkapnya. Sekiranya nak buat pembelian, pastikan belian anda adalah RM150 (harga runcit) dalam 1 order/bill dan ke atas supaya anda layak keahlian aktif Tupperware Malaysia dan dapat HADIAH PERCUMA dari saya. ;)

Your Online Store Builder : http://bit.ly/123sell

Apa yang dapat bila jadi ahli?

Okay,
untuk daftar, sediakan;
#1 Salinan kad pengenalan (sebagai pengesahan)
#2 Isikan butiran asas (nama penuh, no.KP, alamat surat-menyurat)
#3 Yuran Keahlian RM70(asas; juga boleh pilih pakej lain)

Ini kelebihan jadi AHLI:
- Diskaun dan untung runcit sehingga 25%
- Bonus team sales 3%~5%
- Peluang percutian percuma
- Peluang dapat kereta percuma
- Dapat hadir ke acara-acara yang dikelola oleh syarikat. Luar dan dalam negara.
Kelebihan bersama Team ARUS SAINGAN:

- online coaching
- online marketing training
- support system dari team.
- recognition setiap bulan.
Apa yang dapat bila bayar RM70?

Set kitbag, tupperware FREE dan HADIAH istimewa dari saya

Isikan borang ini selengkapnya. Sekiranya nak buat pembelian, pastikan belian anda adalah RM150 (harga runcit) dalam 1 order/bill dan ke atas supaya anda layak keahlian aktif Tupperware Malaysia dan dapat HADIAH PERCUMA dari saya. ;)


fb: @Yoshitaka Nobuhito
twitter: @jomtapauweh
instagram: @jomtapauweh

anda juga boleh e-mail salinan KP dan butiran peribadi ke jomtapauweh@gmail.com
atau MMS /WhatsApp salinan tersebut ke 013 973 3779
Dengan hanya RM70, kami akan bawa anda bersama kami kearah Kebebasan Kewangan

Makan Malam di Taman Nilam

Tadi Yoshi seharian tak makan sebab sibuk kemas rumah dan uruskan bisnes. Alhamdulillah, dapat RM300 petang tadi.

Masuk maghrib barulah housemate saya balik. Tu pun dah letih gayanya baru settle job pelamin wedding. Nak masak, malas la pulak. Dia pula sibuk nak hantar baju ke dobi.

On the way ke sana(dobi), masing-masing dah lapar. So, kitorang stop je lah kat Taman Nilam Sg.Petani ni...

Kitorang order Nasi Goreng Ikan Masin je. Tapi, macam lama plak nak siap. So, saya pun order makanan ringan dulu kat stall yang ada tepi restoran ni. Saya order roti jala. Sebab dah lama tak rasa.

PERGH!!! Boleh tahab juga sedapnya. Berbaloi juga berenti sini. Ingat nak tambah lagi... Tak lama lepas tu menu yang kami order pun sampai.

PERGHHH! Lagi... Sedap juga. Cukup masinnya, cukup pedasnya dan ramuannya. Kuantitinya pun sangat memuaskan. RM4.50 je sepinggan. Meletops!

Len kali kalo nak datang sini boleg la. Berbaloi. Tak lama sangat, sedap, harga mampu.

Leaflet Disember 2014

YESSSS!!!!

Ha... ada lagi yang cari item2? lama?
Dalam leaflet disember ni banyak yang nak dilepaskan~

Buat Analisa

Assalamualaikum dan damai sejahtera hendakNya,

Hari ini Yoshi buat analisa skit. Nak upkan traffic...bila lagi banyak traffic lagi anyak incomekan? lagi ramai customer. Pastu letak AdWords, Adsense dan Analytics.

So, ini hasilnya...
terima kasih google!
rupanya ramai yang cari pasal botol susu...
terima kasih yang menyokong!
Insyaallah, lepas ni lebih banyak kemas kini dan updates yang boleh bagi manfaat kat korang~ (^_^)

Ikhlas,
Yoshi!!

Nasi Goreng Rendang Tupperware

Assalamualaikum, dan damai sejahtera hendakNya.

Sepagian, perah kepala untuk memberi nilai kepada orang lain sampai jadi lapar rasa...
Puas Yoshi berblog-walking untuk cari idea.
Mencurah-curah datang.
Lepas tu dengar ceramah tutorial online marketing pulak.
Yelah, dah abis kerja pun kena belajar tau!
Supaya tak putus ilmu...

Disebabkan terlalu lapar, check makanan kat dapur pun dah tak banyak. Nak masak beriya, malas pula.
Jadi, nak senang kerja, masak aja nasi goreng. Tapi rencah dah bahan-bhan tak ada pula.
Hmmm...
Last-last saya guna pes rendang Asian Meal Tupperware je...

Bahan2:
beras satu separuh cawan,
air bersih separuh cawan,
pes rendang asian meal.

Green Tea Penghilang Stress

DUHHH!!!

Jem pulak pagi-pagi ni nak pergi kerja.
Assalamualaikum dunia~
Aku tanya apa khabar?
Apa khabar semua??
Harap korang semua damai sejahtera adaNya.
RM15 sekotak, ada 20 sachet. Nak beli? whatsapp saya ye ;)

produk ni halal. boleh check di www.halal.gov.my

kereta saya baru siap dibaiki, nak jumpa orang pagi-pagi ni. Mujurlah ada pomen bergerak. Call aje terus sampai. Puji Tuhan... Syukur Alhamdulillah.
Habis RM135 tukar bateri baru.
Sekarang nak berblog-walking pula sambil minum teh hijau Tupperware. Tenang sikit rasa, mata pun cerah macam torch light baca blog kengkawan.

Ikhlas,
Yoshi

Shopping di Jomtapauweh

Sekarang ni dah tak susah nak shopping online. lebih-lebih lagi kalau shopping kat sini.
Blog ni pun dah rank up dah. Syukur!
Bertambah syukur sebab dapat juga buat income melalui bacaan di blog.



Yeay!! 2 time pula. Tak sabar nak tunggu dapat RM50
kalau uol nak juga dapat income dari blogging dan media sosial, daftar je kat link ni >> http://bit.ly/1ibob7V

Bahasa Jepun: Greeting

http://bit.ly/1ibob7V
>> Hadiah dan Tunai menerusi media sosial<<
Konnichiwa~

Sekarang jam 2.12petang. Dah masuk pun kemuncak siang hari(hi). Maka kata perkhabarannya ialah "Konnichiwa" yang bermaksud "Selamat Siang"...
Kalau di waktu pagi(asa) kita ucap ohayo atau secara lebih formal/sopan, ohayo gozaimasu.
Bila dah masuk senja ke malam(yoru) kita ucap konbanwa(selamat malam).

Tapi, konbanwa tak sesuai diucap sama macam good night tau... bukan ucapan untuk pergi tidur.
Kalau nak ucap selamat malam untuk pergi tidur, tinggalkan perbicaraan atau seumpamanya, kita sebut oyasumi, atau oyasuminasai.

Satu lagi! kalau baru bertemu, kita ucap hajimemashite maksudnya "kali pertama bertemu". Secara bahasa, hajime bermaksud kali pertama/ baru bermula

Faham tak? Kalau faham, jom kita cuba kenalkan diri.

Mengenalkan diri

Biasanya kalau nak kenalkan diri kena ada 3 perkara;
1) Nama
2) Umur
3) Asal(lokasi)
Dimulai dengan greeting, kemudian pengenalan diri.

Hajimemashite,
Watashi(saya) no(punya) namae(nama) wa(ialah) ______ desu.
Watashiwa(saya) ____sai(tahun) desu, _______ kara(dari) kimashita(tetapan).

kalau tengok ayat atas ni, macam keliru kan?
Jangan risau, mudah saja sebenarnya,
dalam tatabahasa Jepun, desu adalah perkataan formal yang menegaskan apa yang kita dah cakap sebelum tu. cara sebutannya, des sahaja. sebab huruf su kat Jepun tu ibarat huruf s. cuma, bila dia duk kat depan barulah bunyinya su.

kimashita pula, dari perkataan kimaru(tempat asal) bila tambah shita(telah), ia membawa maksud "tempat datangnya saya".

Faham tak? Kalau dah faham, jom cuba! ;)

Hajimemashite,
Watashi no namae wa Nurul desu.
Watashiwa 18sai desu, Mareshia(Malaysia) kara kimashita.

ini pula contoh tidak rasmi, atau bahasa biasa/borak-borak

Ohayo gozaimasu,
Watashi wa Daniel desu.
21sai, Amerika kara.


Practice ya. Cukup untuk sesi. Untuk sesi berikutnya akan saya ajarkan cara sebutan pula.

Ikhlas,
Yoshi

Fikir Sebelum Bikin

Yoshi tertarik dengan artikel ni. Terjumpa sambil2 baca akhbar online.

Artikel ni pasal seorang Presiden Mahasiswa di sebuah Universiti yang terkemuka di tanah Malaya ni. Kini beliau dah dilucut jawatan malah ditangguh pembelajarannya.

Al-kisah, mamat yang rajin dan cerdik ni pi join perhimpunan haram jadah yang dianjurkan seorang ahli politik tempatan yang femes dengan 'huru-hara' dan 'road-show'.
Sememangnya dah pun diwartakan perhimpunan tu haram.
Tapi mamat ni degil juga!
Katanya nak tegakkan kebenaran.
Last-last, haaaa!!!
Kan dah kena gantung.
Baru tau nyesal. Baru fikir pasal mak ayah. Baru fikir pasal nak grad!!

Lain kali, fikir dulu sebelum buat. Dah abis grad nak join mana-mana perhimpunan pun boleh. Never too late for nothing bro...
Harap bro tak sentap.
Tak perlu nak burukkan pihak lain kalau sendiri dah buat silap.
Jangan cakap kenapa orang lain kejam, tak ada simpati dan seumpamanya kalau kesilapan tu datang dari diri sendiri...

Pawang Nong Ulu Cheka

Assalamualaikum, damai sejahtera hendakNya.

Sebagai anak jati Pahang, selain dato' Bahaman dan Mat Kilau, ada beberapa orang lagi tokoh yang patut dikenali.
Pawang Nong atau nama biasa Haji Nong Taib Bin Santan. Beliau juga adalah orang kuat Mat Kilau. Pernah terlibat dalam tugas penting semasa keganasan komunis.
sumber gambar: mforum2.cari.com.my

Pawang Nong dilahirkan di Kampung Sempiat,Tanjung Besar, Benta Kuala Lipis pada tahun 1874. Pawang Nong meninggal dunia pada 10 November 1977 di Kampung Ulu Cheka.
Sekitar kampung Ulu Cheka ini masih banyak terdapat waris-waris Pawang Nong.
Pawang Nong berjaya menangkap orang minyak yang berluluasa di sekitar Ulu Cheka dan Damak.

Ketika zaman penjajahan tentera Jepun, Pawang Nong erjaya memagari kawasan perkampungan dari Kampung Damak sehinggalah ke kampung Ulu Cheka sehingga tidak dilihat atau dicerobohi oleh tentera Jepun.

Jom Blogwalking Kaw-Kaw Bersama Cik Iman

http://cikimanbobe.blogspot.com/2014/12/first-segmen-jom-blogwalking-kaw-kaw.html
Nie first time Cik Iman buat segmen. saje support blogger lain...
Seronok tau berblogwalking..
Cik Iman ni sape?
Dia bagitau;
- Cik Iman ni mak kepada Iman Jr. Blogger. Seorang student. Dok Putrajaya. Suka conteng-conteng. Sangat sukakan kucing. Suka tengok website shopping online. Suka tengok handbag. Suka tengok dompet. Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan (biasanya yang jadinya terbalik). Kuat berangan. Suka minum banyak air kosong, tak kira lapar ke, haus ke, tak lapar ke, time bosan pun minum air kosong.

Kat sini saya nak tag 3 lagi blogger lain:
nurHafzhan,
munirah, dan
white lily

buat duit dengan blog?? ---> http://bit.ly/1ibob7V 

Baca Kalau Buntu

Assalamualaukum dan damai sejahtera,

Ramai orang susah nak cari idea.
Dan rasa macam buntu nak cari idea.

Ia berlaku sebab beberapa faktor.

pertama, sebab memang tak tahu. dan ia perkara baru baginya.

kedua, sebab orang itu tak mahu belajar dan malas berfikir (mungkin kerana otaknya berkarat).

Sebenarnya terlalu banyak benda yang boleh difikirkan dengan mudah, dan boleh dijadikan peluang buat duit.

Jadi bagaimana caranya?

Benda ni saya dan terangkan dalam seminar saya.
Tapi malangnya saya perhati tak ramai yang buat betul2 latihan tu

Balik2 asyik nak jual produk kecantikan, 'ubat kuat', tudung dan jubah.

Jangan limit pada apa yang anda nampak.
Selami dan tanya, apa yang dekat.

Yang ada dalam dada anda itu.
Qalbu.
Hati.
Diri sendiri.

Tanya dulu..
"Apa yang aku mahu?"
"apa yang aku tahu?"
"Apa yang aku suka, dan kemana hala tuju ku?"

Jika anda suka merejam lembing sekali pun, tahukah anda itu mungkin satu peluang?

Pun boleh buat duit.

Jangan gelojoh.
Jadi diri sendiri.
Dan buat apa yang kita mahu.

Spend satu hari bersama diri anda.
Manjakan diri.
Berbual dengan diri sendiri.

Dan bila tak tahu sesuatu.
Tanya kawanmu.
Namanya Google.

Be unic.
Have a personality.
Jangan takut ekspresi diri.

Ikhlas,
Yoshi-san
 
Buat duit dengan blog... klik untuk daftar
 

Tupperware Bento Party

Hai semua,

Terima kasih kerana baca dan layari blog Yoshi ni ye...
Well, recently banyak aktiviti dan jemputan terpaksa saya hadiri. Syukur! Dapat ramai kenalan dan ilmu FREE.
Seronok tau! Sebab setiap kali bertemu sahabat dan saudara, ada saja teguran dan ilmu baru diterima.
Sangat menghargai mereka sebab sudi berkongsi dan menegur.
Kalau tak tentu leka dan cuai dengan suasana atau dalam interaksi. Interaksi meminkan peranan penting tau dalam membentuk rangkaian dan membuat jualan.

Semalam, Sabtu 6 Disember 2014 jam 3 petang. Saya ke stokis Sg. Petani untuk hadir meeting dan recognition. Dalam, assembly ni, ada lucky draw, story sharing dan ofcourse! Tutorial class!! My favourite~!!
So, hari berkenaan kami belajar cara nak buat bento.

FYI, Bento ni dari perkataan Jepun yang bermaksud bekal makan. Biasanya dihias...
SERONOK buat bento tau...
Kalau korang nak belajar banyak perkara atau pasal Tupperware, memang kena pergi assembly. Paling best sebab ada lucky draw. Tak pernah lagi saya balik tangan kosong!
beli tiket dulu sebelum join kelas.sebab nanti bukan saja dapat lucky draw, tapi juga rebat bila beli barang.

Tak Happy?

Dulu saya fikir, bila banyak duit… maka saya akan happy.

Tapi saya jauh tersasar.

Sebenarnya, kita kena happy dulu, baru duit akan datang.

Kerana emosi kita menentukan tindakan kita.

Tindakan kita masa kita happy, tak sama tindakan kita masa kita murung.

Persoalannya? bagaimana nak happy?

Jawapannya… ada disebut dalam quran berkali-kali. Jawapannya, adalah dengan bersyukur.

Bila kita bersyukur, bermaksud kita berterima kasih dan fokus pada apa yang ada sekarang:

Kita syukur yang anda masih ada tangan (sedangkan ramai orang tiada tangan) Kita syukur yang anda melihat (sedangkan ramai orang buta) Kita syukur yang anda masih ada gaji (ada orang terus hilang punca rezeki)

Bila kita appreciate apa yang kita ada, kita akan lupa pada apa yang kita tiada.

Jangan fokus pada tiada duit, tiada itu tiada ini. Sedangkan sebenarnya kita sudah ada banyak benda, yang kita tak sedari.

Lepas bersyukur, anda akan happy.

Dan bila sudah happy, tindakan anda akan berlipat kali ganda lebih mampat.

Dan bermula di situlah, duit akan datang dengan lebih cepat.

Mungkin sebab gaji anda naik bila bos lebih suka anda. Mungkin sebab bisnes anda makin kencang sebab lebih senyum pada customer.

Jangan pandang rendah pada ayat "Don't Worry, Be Happy!"

Ikhlas,
Yoshi-san

Jangan Meminjam

Ramai orang sedang sibuk nak bagi pinjaman kepada usahawan, bakal usahawan dan graduan tetapi mereka tidak ajar bagaimana nak berniaga dengan berjaya, mereka tidak ajar bagaimana nak pastikan perniagaan peminjam tinggi jualan dan keuntungan. 
 
Sampai masa mereka expect pinjaman dibayar dan jika tidak? Di sita, blacklisted atau declare bankrupt.
Itu memang misi pemberi pinjaman, beri pinjam. Memanglah mereka tidak beri pinjam sesaja, mereka tengok paperwork tetapi nama pun paperwork, atas kertas semuanya untung. 
 
Sebab itu saya selalu pesan rakan bisnes dan anak didik saya, jangan meminjam untuk berniaga jika tidak ada ilmu. Peluang gagal adalah sangat tinggi.
Jangan belajar pinjam duit tetapi belajar buat duit. 
 
ILMU penting. Belajar memulakan perniagaan dengan apa yang ada ditangan. Banyak bisnes yang boleh dibuat tanpa perlu meminjam, tanpa perlu buka kedai, tanpa perlu keluarkan produk serta kos yang mahal.
Tupperware misalnya. Modalnya rendah, hanya RM70 sahaja!
 
Jika ada ilmu, hutang berlambak dan bankrupt pun Insya Allah boleh dilangsaikan. Maruah boleh ditebus.
Misi mereka adalah beri pinjam kerana itu KPI mereka.
Nak pinjam boleh, ada waktunya. Dan bila tiba waktunya, pinjam sebanyak yang boleh.
Terpulang. 
 
Salam Hormat. 

PS: Kalau orang tak bagi pinjam jangan sentap pula. Itu hak mereka. Teringat kat panggilan hangit Hot FM...

http://jomtapauweh.sharethisstory.net/my-819366-6210
Mahu internet pantas dan plan fon yang takkan mengecewakan anda? Klik gambar di atas!

Beli Domain Name

Assalamualaikum, Semoga kalian damai sejahtera hendaknya.

Akhirnya! Jomtapauweh dah ada domain name tersendiri. So, y'all boleh dah layari blog saya dengan url yang lebih pendek.
Just jomtapauweh.com sahaja...
Nak tau buat macam mana?

Pergi ke godaddy.com
Pastu terus isi detail yang dia minta.
Tak sampai 5 minit dah siap.
Simple sangat!


Kalau nak saya ajarkn by phone call. Hubungi 0139733779

Katalog Tupperware Indonesia Disember 2014

Damai sejahtera kalian hendaknya...
Peminat tuppy? Boleh pre-order ye. Barang terima 2 minggu selepas order.

RM55







RM35




Terima Kasih Sudi Lawat~. Powered by Blogger.

Search This Blog

Jom Jadi Peminat Tupperware Malaysia

Google+ Followers

Followers

Tupperware Sg. Petani TV: Jom Tapau Weh!

i-Radio LTFM