Personal Coaching

Tupperware Malaysia Online Pilihan No.1!!
INOVASI PRABAYAR TERKINI

PERCUMA Tanpa Syarat

<--SILA KLIK--><--SILA KLIK-->

Tuesday, 30 September 2014

Hot Item October 2014

damai sejahtera,
jom tengok set baru khas oktober 2014
tupperware Bella Set

Tupperware Smart Saver

Twinkle Baby Set

Active Set eco bottle

lolly plates

Caribbean jug and mugs set

Sunrise set. boleh beli asing2

Level bulan ini. Prism bowls ungu

Mood Saya Hari Ini

Chapter  27
Damai Sejahtera~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Pagi tadi saya jalan-jalan kat taman jubli sambil bersenam skit. Berpeluh sikit kan elok untuk kesihatan...
Ada juga la orang sampai ke tengah hari yang suka pi exercise kat sini.
Pas exercise, saya pergi pula stokis. Hari ni kena closing cepat-cepat. Barang banyak dah takde. Esok dah start barang baru jual...

Dua stokis saya kena pergi. Kesnya, textured canister dah abis di stokis Tupperware Sg.Petani. So, terpaksalah saya ke Gurun, Kedah.
Gurun ni dah hampir dengan Alor Setar. Lebih kurang 40 mini dari rumah saya di Bandar Sri Astana, Sg.Petani, Kedah. Staf-staf stokis sini semua ramah. 

Happy sangat hari ni sebab dapat settlekan sale dan dapatkan barang customer. Tak sabar tunggu hari esok. Sekarang ni saya shopping jap di Central Square beli wrapping plastic untuk bungkus hamper.

Untuk makan tengahari ni, saya mood nak makan sushi. HAHAHA.... Ringkas tapi cukup semua khasiat. Cukup air, carbohidrat, protien dan vitamin pelbagai. Kurang minyak, kurang lemak. Sebelum pi makan, kena la mandi dulukan, badan dah melekit, berbau, nak pi jalan-jalan pula...
salmon teriyaki pilihan saya. Ada 2 hirisan salmon goreng dengan sayur kicap.
PS: Bangga dengan poster rekaan saya terpilih dan digunakan untuk seminar Tupperware di Seremban baru-baru ni... wooohooo!



Monday, 29 September 2014

Gadjet Kepunyaan Saya

Chapter  26
Damai Sejahtera~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Hari ni saya just nak share pasal alatan atau gadjet yang saya guna setiap hari. Ini adalah gadjet elektronik ya... Ada 5 gadjet yang saya sentiasa guna dalam harian.

1. Samsung Galaxy Y
untuk saya online. ibarat komputer bergerak

Sunday, 28 September 2014

Cerita Yang Saya Baca Hari Ini

Chapter  25

Damai Sejahtera~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
hari ni ceq baca utusan nampak citer ni... macam-macam dunia sekarang. Yang extremis ramai sangat... kalau betul takpe. ini tunggang langgang.. adoyai...

Bangga tengok DS Najib kat pentas dunia bela Islam. Walaupun kat dalam negara ni ramai yang troll dia tapi, dialah harapan kita kat Malaysia ni. Yang kat Malaysia plak PKR tak habis-habis buat onar... perpecahan makin teruk. Susah ke nak bersatu padu. Bagi lah sikit toleransi dan akhlak yang baik. Saya yakin kita semua nak damai sejahtera...

Saturday, 27 September 2014

Rumah Impian Saya

Chapter  24

Damai Sejahtera semua~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Kalau sebut pasal rumah impian atau rumah idaman, terus saya terbayang rumah besar ada swimming pool. korang camne?

Saya minat sangat rumah atas bukit atau dekat ngan tepi sungai atau pantai. Close to nature omputeh cakap..hahaa... swimming pool tak dalam takpe, asalkan boleh berenang. Sihat sikit badan kan...
Pastu ada laman untuk anak-anak main, buat party tupperware kat laman ke... dan ada taman mini untuk hobi tanam pokok bunga atau apa-apa kan... hmmm...

Saya minat rumah dua tingkat, atas untuk saya dan pasangan atau anak-anak, bawah untuk tetamu. Kalau ada keluarga, saudara atau kawan berkunjung takdelah susah2 nak sediakan bilik tidur.

Friday, 26 September 2014

Pekerjaaan Yang Saya Ingin Selain Dari Kerja Sekarang

Chapter  23

Damai Sejahtera semua~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
 
 korang semua apa khabar? hari ni saya pergi solat Jumaat di masjid baru dekat Bandar Puteri Sg. Petani, Kedah...oklah tempatnya...
sebelum start khutbah ni... saya nak cerita pasal kerja apa yang muingkin saya buat selain kerja sekarang ni...

Sekrang ni saya peniaga online Tupperware Brands, so memang banyak masa kat rumah. Bila nak pos barang-barang atau jumpa kawan/customer je baru keluar rumah... kekadang gi riada atau melancong... selebihnya di rumah mengadap laptop atau buku.

Saya sangat minat membaca, mungkin kalau saya, bekas juru teknik ni kalau tak berenti kerja... mungkin masih seorang juruteknik, atau mungkin saya kini seorang pegawai perpustakaan/pustakawan. sebab dari sekolah dulu memangh suka membaca dan asik jadi pengawas perpustaan je...
korang rasa korang camne plak?
 

Thursday, 25 September 2014

Destinasi Percutian Impian

Chapter  22

Damai Sejahtera semua~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
 
Dalam pos/entri yang sebelum ni saya dah ceritakan tempat-tempat yang saya tak pernah pergi tapi teringin sangat nak pergi kan...
so, untuk kali ini saya nyatakan sikitlah kenapa saya pilih tempat tersebut sebagai destinasi percutian impian saya...


Kalau pegi jalan-jalan ni antara perkara yang paling aku teringin nak tengok... budaya sesuatu tempat...
haa... sebab itulah yang paling special kat satu-satu tempat tu... makanan dia, ritual harian dia, perayaan..yang gitu-gitu lah...
pastu bangunan situ, baju-baju dia....
tapi yang paling best ofcoz la pemandangan unik tempat tu cam laut dia, sungai dia, bangunan-bangunan dia....
haaa...gitulah...

Wednesday, 24 September 2014

Tempat Yang Saya Nak Pergi dan tak pernah pergi

Chapter  21
Damai Sejahtera semua~
atas nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
 
Baru je sampai rumah di sungai petani ni... tekak ala2 perit sebab batuk dan perut banyak angin..
tido pun tak tenteram..
tapi demi entry yang best ni... saya ceritakanlah jugak... sesuatu yang seronok kannn...

1. Jepun

2. Korea

3. USA

4. UK

5. France

6. Spain

7. Hawaii

8. Brunei

9. Italy

10. Mesir




semua tempat ni saya tak pernah pergi dan teringin sangat nak pergi... dah jadi acara wajib tiap2 tahun. kumpul duit pastu belanja diri pegi jenjalan...
korang camne?

Tuesday, 23 September 2014

Quote Kegemaran Saya

chapter  20


damai sejahtera...
atas nama Tuhan yang maha pengasih lagi maha penyayang...
 
huh... untuk entry kali ni saya ada banyak gambar...
antara sebabnya sebab banyak gambar yang menarik dan lebih mudah untuk diingati...


Monday, 22 September 2014

Resepi Kegemaran Saya

chapter 19

damai sejahtera...
atas nama Tuhan yang maha pengasih lagi maha penyayang...
 
cerita bab resepi feveret ni, bukan cerita pasal makanan feveret saya. Tapi ni nak cerita resepi yang saya gemar sangat masak... agak2 apa ye?
haa... simple je... 

LEMPENG NYOR/KELAPA

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 cawan air (kurang lebih)
Secubit gula halus (optional)
Garam secukup rasa
(kak rose tambah sebiji telor)
Sambal tumis, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air. Kacau rata dan rehatkan sekejap..
2. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
3. Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran anda...

Sunday, 21 September 2014

Siri TV Kegemaran

chapter 18
damai sejahtera...
atas nama Tuhan yang maha pengasih lagi maha penyayang...

pe kabo teman-teman semua?
adoi... hari ni dah start cirit-birit... kurang selesa betul. mudah-mudahan perut ni di bersihkan olehNya...
start arini saya nekad nak makan ikan and sayur je... ayam dan daging aku nak sembelih sendiri... maaf, bukan sebab tak caya... tapi demi kebaikan... boleh diet skit. Harap dapat keredhaanNya.

Apepun cabaran kelab blogger cabaran 30hari harus diteruskan...
topik hari ni ialah siri TV kegemaran... sebelum ni pernah aku cerita... so, saya cerita jugaklah lagi...
tapi kali ni jom kita start ikut era...

80an
zaman ni banyak cerita saya suka... flashman, maskman, moero attack, satria baja hitam... sampai sanggup ponteng tadika...




Saturday, 20 September 2014

5 Perkara Yang Saya Rindu

chapter 17
damai sejahtera...
bismillahirahmanirrahim...

arini seminar kat KL...
tapi terkena hujan semalam...
saja kongsi sikit...

5 perkara yang saya rindu...

1. shake Herbalife saya...
kalau kat rumah sedap guna blender....
2. facebook...
hari-hari mesti mau surf... hahaha!
3. Kuantan
rindukan dengan kesibukan bandar, kawan-kawan, parents n siblings di kuantantan... huhu...
sekarang duk Kedah dah start cari kengkawan baru...

4. Gasing
lama seyh tak main gasing... teringin sangat!

5. Rindu nak makan sushi... dah lebih setahun kot tinggal... giler arh...
nampak benar sibuknye...




korang camne? share2 sikit...


Friday, 19 September 2014

Lagi-Lagi Cookware

 Aman Sejahtera
Atas nama Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Hari ni tengok group whatsapp ada je yang mengeluh barang banyak takdelah, set inspire susah nak jual la...
So, hari ni saya pun dengan mood gembiranya nak bagitau. Jangan risau... kat Malaysia ni ramai yang suka makan. Dan ramai juga yang suka memasak. Tapi, nak tau tak memasak boleh jadi lebih seronok dengan set Tupperchef Inspire?
Mudah...
Kurang air, kurang minyak, kurang api...
Masak la apa pun... kecuali kuah-kuah la... memang kena letak air sikit. Tapi kalau nak masak rendang, tak payah letak air. Sebab air dari daging atau makanan tu sendiri akan dirembes keluar dengan periuk ajaib ni...
Harganya boleh tahan mahal. Tapi, kalau ada kad kredit boleh bayar ansuran. Atau anda boleh mulakan dengan set yang kecil-kecil aja dulu...


Siapa, Bagaimana Saya 10 Tahun Lagi

Chapter 16
Damai Sejahtera
Atas nama Tuhan yang Maha Pemurah lgi Maha Penyayang

 
Mungkin dream board saya yang saya buat ni dah banyak tercapai dalam 10 tahun akan datang.
Mungkin saya tidak lagi berada di Malaysia.
Siapa tahu kan?
Sememangnya perjalanan kita Allah yang tentukan. Kita cuma berusaha kearahNya.
Apa yang saya jangkakan sedekad lagi ialah;

Thursday, 18 September 2014

Surat Kepada Mak

Chapter #15

Damai Sejahtera
Atas nama Tuhan yang Maha Pemurah lgi Maha Penyayang
Kalau tulis surat yang special ni... memang touching sikit. Tapi, saya tak mahu sedih-sedih sangat. Saya nak bina semangat.
So, dalam surat ni saya akan guna bahasa saya kepada ibu saya.
Ibu yang saya panggil 'mak' dan diri saya yang dipanggil 'long'.


Wednesday, 17 September 2014

Cerita Kasut Saya

Chapter #14
Damai Sejahtera
Atas nama Tuhan yang Maha Pemurah lgi Maha Penyayang

Dalam gambar ni. Kasut pilihan saya...untuk jadi bahan cerita bagi entry kali ini...
Kasut ni ada nilai sentimental. Masa ni saya baru naik jadi director. Tanpa disangka, mak saya belikan kasut ni. Kasut kulit rasa macam getah-getah. Biasa saya guna bila nak menari dalam rumah.. hahahaha!! Serius la!!!
Sayang tau...tak sanggup nak kotorkan atau rosakkan tapak kat luar...


.:: Cabaran 30 Hari::.

Tuesday, 16 September 2014

5 Blog Kegemaran

Chapter #13

Damai Sejahtera
Atas nama Tuhan yang Maha Pemurah lgi Maha Penyayang
 
Okaylah, entry  kali ni lebih kepada promoting blog orang lain, so... tanpa lengah masa, jom kita check it out!! ;)

5.Kalam Damai
blog milik ustaz saya. Dah lama tak update tapi saya sentiasa lawat dan baca... kadang-kadang post2 lepas juga...

Antra kesukaan saya... hehehe
 
milik upline saya. simple tapi sempoi sarat informasi produk...

belajar pasal bisnes kat sini... cashflow dan seumpamanya