Monday 22 September 2014

Resepi Kegemaran Saya

chapter 19

damai sejahtera...
atas nama Tuhan yang maha pengasih lagi maha penyayang...
 
cerita bab resepi feveret ni, bukan cerita pasal makanan feveret saya. Tapi ni nak cerita resepi yang saya gemar sangat masak... agak2 apa ye?
haa... simple je... 

LEMPENG NYOR/KELAPA

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 cawan air (kurang lebih)
Secubit gula halus (optional)
Garam secukup rasa
(kak rose tambah sebiji telor)
Sambal tumis, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air. Kacau rata dan rehatkan sekejap..
2. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
3. Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran anda...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih! ^_^