Bahan-bahan ( lebih 6 orang )
- Sebungkus laksa direbus dan toskan
- 1kg ikan kembung/ selayang
- 2 liter air
- 3 biji bawang merah
- Belacan sebesar ibu jari
- 6 sudu besar cili boh (lebihkan kalau nak pedas)
- 4 keping asam keping
- 1 bunga kantan dibelah dua
- Seikat daun kesum
- Secubit garam
- Sedikit minyak untuk tumis
- Ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur dan sebagainya...
Cara-cara
- Rebus ikan dengan 2liter air.
-
Asingkan isi ikan dan kisarkan bersama sedikit air rebusan yg ditapis, belacan dan bawang.
Tupperware Extra Chef - Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili boh..kemudian masukkan bahan kisaran tadi.
- Sementara itu, kisarkan sisa tulang bersama baki air rebusan ikan, tapis dan tuangkan tapisan air rebusan ikan dalam periuk.
- Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan masak sehingga pekat..perasakan dengan garam..kecilkan api dan biarkan masak hingga kuah pekat.
- Setelah masak, hidangkan bersama laksa yg telah direbus dan ulam.
Selamat mencuba :) dan jangan lupa komen ya...
Blossom Serveware Set RM249.00 |
Sedapnya. Terliur tengok..dahlah tengah lapar ni..hihi
ReplyDelete