Tuesday, 9 September 2014

Resepi: Laksa Penang

Bahan-bahan ( lebih 6 orang )

  • Sebungkus laksa direbus dan toskan
  • 1kg ikan kembung/ selayang
  • 2 liter air
  • 3 biji bawang merah
  • Belacan sebesar ibu jari
  • 6 sudu besar cili boh (lebihkan kalau nak pedas)
  • 4 keping asam keping
  • 1 bunga kantan dibelah dua
  • Seikat daun kesum
  • Secubit garam
  • Sedikit minyak untuk tumis
  • Ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur dan sebagainya...

Cara-cara

  1. Rebus  ikan dengan 2liter air.
  2. Asingkan isi ikan dan kisarkan bersama sedikit air rebusan yg ditapis, belacan dan bawang.
    Tupperware Extra Chef
  3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili boh..kemudian masukkan bahan kisaran tadi.
  4. Sementara itu, kisarkan sisa tulang bersama baki air rebusan ikan, tapis dan tuangkan tapisan air rebusan ikan dalam periuk.
  5. Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan masak sehingga pekat..perasakan dengan garam..kecilkan api dan biarkan masak hingga kuah pekat.
  6. Setelah masak, hidangkan bersama laksa yg telah direbus dan ulam.
Selamat mencuba :) dan jangan lupa komen ya...
 
Blossom Serveware Set RM249.00
 

1 comment:

Terima Kasih! ^_^