TABUNG PENDIDIKAN : Towards Financially Freedom

Kupasan Buku & Seminar Secret of
the Millionaire Mind ~ T Harv Eker
(Perkongsian Mentor Lin)
**Amaran : Tidak sesuai utk mereka yg tidak meletakkan Financially Freedom (kebasan kewangan) sbg matlamat kewangan mereka.**
Dalam buku ni ada di sentuh tentang Tabung Pendidikan atau (Education Account) iaitu 10% dari income bulanan.. tabung ni sangat special kerana ia bukanlah tabung utk pendidikan anak2... tetapi ia adalah untuk pendidikan diri kita sendiri !!
Rich people constantly learn & grow; Poor people think they already know.
Later bila g ke seminar, rupa2nya kena dengar syarahan bab pengurusan kewangan 1 hari suntuk!! kerana katanya
"Until you show you can handle what you've got, you won't get any more!"
"Rich people manage their money
well, Poor people mismanage their money well"
So, katalah income anda (gaji +side income)adalah RM3500/bln maka 10% atau RM350/bln adalah untuk Pendidikan. Kena sambung belajar kat universiti ker??? Adoii malas la pulak yer... Hehe... Tak semestinya...

Pendidikan ini boleh di belanjakan untuk memahirkan diri kita dalam apa2 bidang yang kita buat.. Contoh kalau buat biz, maka spent la 10% ni untuk g seminar2 atau beli buku2 yang berkaitan dengan biz anda. Kalau biz partners sy...sy selalu bagitau... selagi tak dapat sale dan bonus besar, maknanya belum genius FB... So memang wajiblah recharge FBGenius biar berkali2 pun!! Hehehe!! jgn marah ya...sbb kalau ikut betul2 seminar tu, jual 'tahi kambing' pun laku...inikan pula barang baeeekk... Kalau dah faham, kan senang anda boleh coach biz partners anda.. bayangkan berapa ramai yang akan suka bernaung bawah anda jika di coach bebetul...
AHAAH!!! then you're unstoppable! You can create your own sale / income pitch!!!
Sy pernah diberi feedback, ala Bro... tak cukup la gaji nak gi seminar... HAAA!! maknanya kita dah salah urus income kita. Kita dah terguna duit yg tak sepatutnya kita guna... Ok yg lepas tu biarkan lah lepas...kat depan ni kita dah tau, then kita ubah...
So ingat ni amalan 'Rich People', off all income yang kita terima :
50% ~ Necessities acc (keperluan :
makanan, kereta, rumah dll)
5% ~ Give account ( zakat, sedeqah, hadiah)
10% ~ Play account ( ganjari diri dgn sesuatu yg special /luxury things)
10% ~ Education acct (seminar, buku, CD, events/program)
10% ~ Long term saving for spending (downpayment kereta, melancong, luxury things spt designer hbag, emergency fund dll)
15% ~ Financial freedom acct
( simpanan yg tak boleh dikeluarkan/ digunakan- inilah angsa emas kita)
(jika give acct 10%, maka kat sini 10%)..bila boleh spend? Jika dah capai financially free (walaupun tak
bekerja, return of investment anda boleh support lifestyle anda)
Nak belajar lebih banyak lagi??
Jom hadirkan diri ke Seminar
terdekat...
Tutup balik yg dah bocor2 tu okeyyy!!
Dan cover balik yg dah ter-salah-urus tuuu...hehe
Frens.... free to SHARE
sebarkan pada yaang memerlukan.
PM UTK INFO PROJEK JTW & MMI
@ Mukmin 0139733779
ILMU DUNIA & AKHIRAT
Projek JTW #JutawanTeguhWawasan
Terpaksa Kaya & Berjaya
TQ Allah
#jomtapauweh #tipsbisnes #kayadanberjaya

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih! ^_^

Terima Kasih Sudi Lawat~. Powered by Blogger.

Search This Blog

Jom Jadi Peminat Tupperware Malaysia

Google+ Followers

Followers

Tupperware Sg. Petani TV: Jom Tapau Weh!

i-Radio LTFM