6 JENIS REKOD ASAS BISNES ANDA WAJIB SIMPAN

1) REKOD JUALAN
Rekod jualan ini termasuklah berapa jumlah unit terjual, berapa RM jualan serta berapa RM untung.
Rekod perlu dibuat secara harian, bulanan & tahunan. Nanti boleh digunakan utk tengok prestasi bisnes.

2) REKOD INVENTORI KELUAR/MASUK
Setiap unit produk yang masuk & keluar perlu dicatatkan. Gagal merekod aktviti keluar/masuk stok bakal membawa kerugian.
Bukan sahaja kerugian kerana stok hilang, tetapi kerugian akibat hilang pelanggan kerana stok habis & tak sempat re-stok!
Paling asas, catatkan unit masuk, unit keluar, tarikh & person incharge.



3) REKOD CASHFLOW
Akaun bank untuk bisnes wajib diasingkan dengan akaun bank peribadi.
Catatkan segala aktiviti duit masuk & duit keluar untuk akaun perniagaan. Sebolehnya setiap sen.
Pastikan resit pembelian disimpan rapi. Nanti berguna untuk claim income tax.

4) REKOD DATA PELANGGAN
Haa..rekod ini memang penting. Tetapi raaaaamai usahawan pandang remeh database pelanggan!
Paling asas, anda perlu ada 4 elemen 'N.A.M.E' : Nama, Alamat, Mobile (No Tel), Email pelanggan.
Ada 4 elemen ini dah cukup untuk tanya khabar, follow up, wish birthday, pos kad dan sebagainya.

5) REKOD FOLLOW UP
Rekod follow up ini memastikan anda 'keep track' pelanggan & tidak membuat pelanggan meluat akibat promosi yang sama.
Bila follow up, Tujuan follow up, Follow up kali ke berapa, Feedback.


6) REKOD PEMBELIAN
Sepatutnya anda boleh tahu siapa pembeli setia melalui rekod pembelian pelanggan.
Dari rekod ini anda boleh pecahkan pelanggan kepada pembeli pertama kali, pembeli berulang, pembeli setia, pembeli premium.
Beri diskaun kepada pembeli pertama kali supaya beli lagi, layan baik punya pelanggan setia & premium. Bisnes anda pasti BOOM!!!





LIKE dan SHARE kepada rakan anda yang buat bisnes :)

1 comments:

  1. Salam... terima kasih atas ilmu yang diberikan..saya baru nak set up akaun niaga..selama ni niaga online secara promote je..x simpan rekod pun...harap nota ringkas ini membantu...

    ReplyDelete

Terima Kasih! ^_^

Terima Kasih Sudi Lawat~. Powered by Blogger.

Search This Blog

Jom Jadi Peminat Tupperware Malaysia

Google+ Followers

Followers

Tupperware Sg. Petani TV: Jom Tapau Weh!

i-Radio LTFM