Tips & Nasihat Bisnes Online

Terutamanya Newbie ye..

Untuk yang baru nak bermula.....
mungkin ada yang rasa kecewa bila post kita tak dapat response...betul kan?

Nak tau apa sebabnya?

Sebelum ni kita tak pernah post pasal produk, tiba2 sekarang baru ada.

Orang sedang memerhati kita sebenarnya.

sebab sekali tengok, mereka tak akan terus order.

Teruskan post sebab post yang awal2 ini adalah hanya sekadar ingin
memperkenalkan diri dan produk yang kita jual. Jangan target nak menjual terus, pasti anda kecewa.

Bila viewers dah selalu tengok post kita, baru keyakinan akan timbul....sebab dia tau, kita memang betul2 seller yang boleh dipercayai.

Jika kita post 2x, 3x sahaja.....lepas tu stop(sebab frust kononnya)....org lagi tak percaya kat kita.

So, untuk permulaan ni, post sekerap mungkin, 1/2jam sekali dan setiap hari non stop.

Smpai 1 tahap, bila orang nampak nama kita je orang dah tau kita ni pengedar & peniaga.

Tap nak sampai tahap tu, buat dan terus buat; konsisten, istiqamah.

Hasilnya pasti tak mengecewakan.

Muhasabah diri, tanya balik. Siapa kita ni sampai sekali post terus orang nak beli....?

Dalam kursus Sabtu lepas, Jutawan Online yang berjaya PN EIDA HASSAN bagitau dalam 1 jam, dia post sebanyak 5 kali, 12 minit, 1 post.
Cuba perhatikan, kita post berapa kali dalam sejam? 😱😱😱😱

Jadi lepas ni, ubah cara berfikir, ubah cara bekerja.

InsyaAllah, semua pasti boleh CEMERLANG:

💥14 Cara Nak Berjaya yg DiKongsi:

📍1.buat bisnes (knowledge)
📍2.sentiasa fokus pada matlamat
📍3.kuasai suara kecil dalam diri anda.
📍4.kuasai kepercayaan/keyakinan (tukar sistem kpercayaan kita)
📍5.tukar persekitaran/suasana hidup yang lebih positif
📍6.perhatikan dgn siapa kita bergaul/ berkawan
📍7.konsisten
📍8.follow sistem 100%, strategi
📍9.kuasai ilmu yang khusus
📍10.komitmen dengan mentor
📍11.tingkatkan nilai diri anda
📍12.tulis platform/skill tahun ni dan pergi blajar
📍13.siapkan satu2 impian anda, tanda yang dah capai target.
📍14.sumbangan (setiap bulan bagi sumbangan
pada siapa2 saja walaupun sikit2)

💥3 CARA MENGUASAI DIRI:

📍1.persoalan diri (bisikan2 negatif)
📍2.lawan balik suara hati yang negatif
📍3.follow n tambah lagi dengan idea yang lebih baik

💥PENGHALANG UNTUK BERJAYA:

📍1.kurang energy
📍2.kurang fokus
📍3.kurang sihat
📍4.kurang minat

💥 PEMBUNUH KEBERANIAN / KEYAKINAN MANUSIA:

📍-TAKUT, WAS2, RAGU2
*bisikan orang yang negatif amat bahaya.
*apa yang orang cakap pasal kita tidak penting
tapi apa yg kita cakap pasal kita lagi penting.
*jangan campur orang2 yang bergaduh.
*manusia senang terima sesuatu yang realiti.
*protect kolam(hati/jiwa) anda/ jaga kolam anda dari perkara2 yang negatif.

💥SEDIKIT TIPS BUAT YANG BERNIAGA.

Tolong jadikan rutin harian anda...
Waktu paling berkesan untuk update ialah
Jam 9 pagi
Jam 3 petang
Jam 9 malam
Hari efisyen ialah pada hari bekerja....
Hari minggu jarang org tengok fon
Sehari 6 kali update.....
Manusia akan lebih mengingati jika dia nampak dan baca promosi kita 6 kali sehari.....
1 kali tengok baru dia buat dekk 😕
2 kali tengok dia rasa nak baca
3 kali tengok dia rasa berminat
4 kali tengok dia rasa teruja
5 kali tengok dia rasa tak tahan
Yang ke 6 kali dia akan buat keputusan utk PM
@ WATSAP kita

💥Tips ni dari Irfan Khairi
Jangan give up dear, InShaaAllah.
Ada la rezeki.. Bila dah ada yang pertama order, insyaAllah yang ke 2 Allah permudahkan....

Tawakal dan Usaha... 😘
Moga  Allah pandang usaha kita dan doa2 kita..

TIPS POSTING  - TIPS POSTING 

7.30-9.30am

Tabiat

Org nak mula kerja
Hari isnin-rabu trafik laju
Hari jumaat mood orang kerja dah berkurangan,maka lebih rajin berfb
Hari jumaat post tentang islamik sahaja.

Ciri-ciri post
menyegarkan
Inspirasi
Motivasi
Softselling

12.30-2.00pm

Tabiat
Waktu org keluar lunch
Mereka tak ada masa nak baca cerita panjang
Sambil makan,beratur ambil lauk
hari jumaat, pempuan rehat panjang
maka boleh buat cerita panjang la masa solat jumaat kan.

Ciri-ciri
Ringkas
Santai
Ringan

5.30-7.00pm

Tabiat
Org balik kerja
Mood penat tak bertenaga

Ciri-ciri post
Post kelakar,joke,humor
Elakkan post tentang traffic jem

10.00-11.45pm

Tabiat
Sudah siap solat isyak dan sudah makan malam.
Mula online sambil menonton tv.
Ada juga yang memang ngadap pc,laptop @ smartphone semata-mata fesbuking

Ciri-ciri

Traffic paling laju jam 10 malam.
Ada juga yang post seawal 9:30pm
-Masa terbaik utk buat branding
-marketing,positioning @ hard selling
-sesuai buat diskaun hebat @ tawaran meleleh
-Aktiviti fesbuking mula slow 11:45 sebab online banking tutup pada 12pm.
12pm orang mula masuk tidur.
Tak perlu update sebarang post selepas 11.30 malam.
Jangan update post selepas 12 malam,
Nampak sangat kita ketagih fb

1 comments:

  1. Terima kasih atas perkongsian yg amat membantu 👍👍

    ReplyDelete

Terima Kasih! ^_^

Terima Kasih Sudi Lawat~. Powered by Blogger.

Search This Blog

Jom Jadi Peminat Tupperware Malaysia

Google+ Followers

Followers

Tupperware Sg. Petani TV: Jom Tapau Weh!

i-Radio LTFM