Personal Coaching

Tupperware Malaysia Online Pilihan No.1!!
INOVASI PRABAYAR TERKINI

PERCUMA Tanpa Syarat

<--SILA KLIK--><--SILA KLIK-->

Thursday, 3 December 2015

11 TIP CAPAI MATLAMAT 2016 - by Irfan Khairi


1. KEINGINAN
yg diri sendiri (kita) nak sangat2 capai..bukan org lain suruh..ia akan membakar semangat dan bantu capai matlamat anda

2. YAKIN (CONFIDENT)
yakin dalam nak capai matlamat.. YAKIN BOLEH!! kalau kita fikir dan yakin kita boleh capai kita pasti boleh capai.. kalau ragu2 kita tak dapat.. YAKIN KAN DIRI SENDIRI.. bukan orang lain..tak payah yakinkan org lain..yang penting diri sendiri. CAKAP BANYAK KALI.. ANDA YAKIN ANDA BOLEH CAPAI MATLAMAT ANDA. PASTIKAN MATLAMAT YANG BOLEH DICAPAI

3. TULIS MATLAMAT ANDA
menulis guna tangan..lebih puas.. make sure tulis matlamat pada kertas.. jadikan wallpaper tampal dinding ke.. lihat matlamat hari2..baca hari2.. letak tempat yang selalu kita nmpak.. BACA DAN YAKIN..ulang banyak kali..masuk dalam minda dan masuk dalam diri sendiri..

4. TULIS SENARAI APA KEBAIKAN YANG AKAN ANDA DAPAT KALAU ANDA CAPAI MATLAMAT ANDA
apa kebaikan dan manfaatnya.. cth kalau nak kaya..cth lebih banyak masa dengan family. lagi banyak kita senarai..lagi kuat usaha kita..sebab menarik emosi kita.. keinginan mencapai matlamat lebih lagi..

5. CERMINKAN DIRI SENDIRI
tgk kita dimana sekarang untuk kita capai matlamat kita.. baru kita tahu apa yang nak kena perbaiki.. apa yang kita buat.. be honest.. audit diri..

6. TETAPKAN DATELINE
spesifik.. make sure ada dateline.. lagi jelas bila nak capai..JANGAN terlalu open date. rasa nak keja dateline..BULAN BERAPA

7. KETAHUI APA RINTANGAN APA YANG ADA
nak capai matlamat nak berjaya bukan STRAIGHT!! ada banyak simpang siur..liku... listkan apa rintangan..so anda kena plan mcm mana nak hadapi.. bila time rintangan tu datang..senang jer kita sattle kan..sebab kita dah prepare apa nak buat.. make sure prepare awal2 dari sekarang.. ramai org harung jer.so nanti pasti cuak..

8. PASTIKAN ADA ILMU
ilmu mcm mana nak capai matlamat tu.. it will help u
dalam QURAN pon sebut pentingya ilmu

9. MAKE SURE PLAN HARI MINGU DAN BULAN ANDA
"jika kita gagal merancang, kita rancang untuk gagal" plan setiap hari apa kena buat..setiap minggu bulan..dalam nak capai matlamat

10. GUNA GAMBARAN KEJAYAAN/VISUALIZE
gambarkan segala matlamat anda DAH TERCAPAI! contoh nak rumah besar.. imagine/GAMBARKAN mcm dah capai rumah tu.. ia akan buat kita lagi kuat nak capai matlamat kita..akan bagi aura positif dan konfiden

11. JANJI PADA DIRI SENDIRI..U WILL NEVER GIVE UP.. u have to fight for it.. apa pun jadi.. jangan give up..bangun dan dapatkan... matlamat perlu realistik.. so pasti akan dapat.. NEVER GIVEUP..
buat betul2 dan anda pasti capai..!!

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih! ^_^